Wie ben ik?

Mijn naam is Jos Vermij en ik ben in 1964 geboren in Haarlem. Na mijn opleiding en werk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, studeerde ik orthopedagogiek en kwam ik in 1998 in de wereld van opleiden en trainen terecht. Ik deed zelf opleidingen in NLP, Transactionele Analyse, het geven van trainingen, coachen, het begeleiden van groepsprocessen, Functional Fluency en verlieskunde. Daarnaast heb ik 2,5 jaar als vrijwilligster in een hospice gewerkt. Door mijn ervaring in het hospice en in mijn privéleven is het idee ontstaan voor het aanbod, zoals je dat kunt lezen bij 'Na verlies weer op pad' en 'De weg naar het levenseinde'.

 

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de plek die verlies inneemt in onze samenleving.

Als meisje van acht verbaasde ik me er al over dat mijn moeder meteen over ging tot de orde van de dag, toen zij te horen had gekregen dat haar moeder was overleden.

 

Veel lichamelijke klachten, psychische problemen en een onbestemd gevoel van onvrede houden verband met 'onaffe zaken'.

'Onaffe zaken' ontstaan wanneer er onvoldoende aandacht is (geweest) voor verlies, in welke vorm dan ook.

Een volgende stap, een nieuwe start kan pas goed gemaakt worden, wanneer de impact van het verlies op je leven je volledige aandacht heeft mogen hebben.

 

Ook kinderen en jongeren kunnen in hun verdere leven beter met verlieservaringen omgaan, wanneer er ruimte is geweest voor het verlies wat zij op jonge leeftijd hebben geleden, bijvoorbeeld door de scheiding van hun ouders. Hierdoor wordt het 'stapeleffect' bij een volgend verlies verminderd en ontdekken zij hun eigen mogelijkheden om met verlies om te gaan.